Hvad betyder WEP, WPA, WPA2, … ?

May 19, 2008 4 Comments by
Trådløs internet router

billed: zyxel.com

I dag har mange en trådløs router i deres hus, som kan alt muligt smart, WEP, WPA, WPA2, … . Mange af dem som producere routere, lægger også meget stor vægt på sikkerheden, men hvad er så bedst og hvad betyder de forskellige begreber?

WEP – Wired Equivalent Privacy

Er en måde til at beskytte sit trådløse internet. Det blev introduceret i 1999, for at skabe sikkerhed, i forhold til det normale trådløse internet. Desværre i 2001 blev forskellige sårbarheder i WEP krypteringen fundet, så det i dag er muligt at hacke sig ind på det WEP trådløse netværk på få minutter, ved brug af nemt tilgængelig programmer. Det kan derfor ikke anbefales at bruge denne måde til sit trådløse router.
Måden som WEP fungere på er du har en sikkerheds kode, så er tilfældigt lavet. Hr. Hansen sender en lille styk information til det trådløse netværk, fra sin bærbare computer.. Krypteringen foregår så derved at sikkerhedskoden kommer ind og blander sig med informationen, så det bliver ulæseligt for andre uden for netværket. Når så den rette modtager får information bliver det via sikkerhedskoden omdannet til noget, Hr. petersen’s computer kan forstå.

WPA – Wi-Fi Protected Access

Denne krypteringsmåde blev dannet af gruppen, Wi-Fi Alliance, af årsager til svaghederne i det forrige system WEP. Måde som WPA er bedre på end WEP, er at den skifter “sikkerheds kode”, hele tiden hvorimod WEP hele tiden brugte den samme kode. Krypterings kode blev også gjort længere, så det blev endnu svære at knække.

WPA2

Næsten den samme som WPA. Der blev nemlig introduceret et endnu mere sikkert system kaldet, AES (Advanced Encryption Standard). WPA2 skulle efter sigende være ubrydelig, men man skal aldrig sige aldring.
Den bedste krypteringen når du skal bestemme det, er WPA2 den absolutte bedste anno 2008. Derfor er et godt tegn at kigge efter når man køber trådløst udstyr, mærkatet “Wi-Fi CERTIFIED”.

Summa Summarum

 • Kig efter “Wi-Fi CERTIFIED” mærket når du køber trådløst udstyr.
 • Husk en sikker kode, ikke for kort.
 • Vælg WPA2, som kryptering

Men har du kryptering på dit trådløse netværk?

    Tilmelding dig til PC Tricks Nyhedsbrev og få besked om nye indlæg.

Vi hader også spam!

Du vil måske også synes om -

Ham der skriver..

Jeg hedder Kevin Simper og skriver på pctricks.dk. Jeg interessere mig for nye og spændende gadgets, hjemmesider, som gør livet smartere. De indlæg jeg skriver vil havde et personligt perspektiv, lev med det ;-) Har du en anden mening vil jeg meget gerne høre den i kommentarene!

4 Personer er Awesome og har skrevet en kommentar!

 1. WPA og WPA2 er intet værd! | PC Tricks - Tips og Tricks til din computer! says:

  […] er bygget op omkring passwordet i krypteringen med WPA2 (Har skrevet i en forrig artikel om hvad WEP og WPA2 egenlig betyder og hvordan det virker. ) For det meste vælger folk et password, som er nemt at huske. Det er det […]

 2. Christian MF Hansen says:

  Hey jeg har et spørgsmål til WPA2 systemet.
  Derhjemme ved mig kører vi med WPA2 og en kode som vi indtaster når vi skal på nettet. Problemet er at lige så snart allerede har 2 bærbare på, “fucker” nettet op og giver den 3. bærbare “Begrænset Adgang”. Betyder dette at et WPA2 system kun kan køre 2 trådløse forbindelser af gangen?

  Har set den her “post” er gammel, men et svar kunne være rart 😉

  mvh og tak på forhånd.

  Christian MF Hansen.

  • Kevin Simper says:

   Hej Christian

   Det er helt fint at du stiller dit spørgsmål her! 😉

   Med hensyn til det spørgsmål, så lyder det lidt mærkelig med din router. Jeg bruger selv WPA2 og vi har været 8 personer på samtide uden noget problem. Jeg tror der er noget galt med din opsætning af din router. Mit råd ville være at “reset” din router, og det kan oftest gøre ved at trykke på en lille knap med en blyant. Håber at du kan få det til at lykkes!

   Med venlig hilsen
   Kevin Simper

 3. Ghita Pensdal says:

  Jeg har en gammel Dell på 8 år som kører med WEP kryptering men min TDC hometrio router har WPA ! hvordan optimerer jeg den gamle er der downloads ?

Skriv en kommentar